درآمدی بر پایگاه نورلایب
امروزه كمتر كسی است كه از اینترنت استفاده نکند و یا با نام و کاربردهای آن آشنا نباشد؛ پدیده ای شگرف كه مرزهای جغرافیایی را برداشته و مناظره آرا و تفکرات مختلف را در گستره جهان اطلاعات در سرتاسر گیتی فراهم آورده است. در این میان سهم بانكهای اطلاعاتی از بستر پدید آمده، سهم به سزایی است كه توجه عموم پژوهشگران و محققان را به خود جلب نموده و بسیاری از پدیدآورندگان و ناشران را بر آن داشته است تا با به کارگیری ابزار جدید روزآمد و به شکلی نو و کارآمد، منشورات خود را در اختیار دانشجویان و پژوهشگران قرار دهند.
در این میان مركز تحقیقات كامپیوتری علوم اسلامی به عنوان اولین و مهمترین مجموعه فعال در عرصه بهره گیری از تكنولوژی پیشرفته رایانه در تولید نرم افزارهای علوم اسلامی از این مهم غافل نبوده و با به كارگیری نیروهای متخصص در زمینه وب اقدام به راه اندازی پایگاه های گوناگون نموده است كه از آن جمله پایگاه كتابخانه دیجیتال نور می باشد.
پیشینه پایگاه نورلایب
تا کنون بخش عظیمی از منابع و متون اصلی علوم اسلامی در این مرکز با موضوعات گوناگون و متنوع در قالب نرم افزارهای مختلف عرضه شده است. در همین راستا مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در شهر مقدس قم و با توجه به پیشینه نرم افزارهای مختلف ارایه شده و پایگاه های کتابخانه ای مانند پایگاه مجلات تخصصی، در سال 1۳۸۶ به منظور دسترسی سریع و آسان محققان و پژوهشگران به منابع علمی و پژوهشی با هدف عرضه کتاب های تخصصی حوزه علوم اسلامی و انسانی بر روی شبکه جهانی اینترنت، اقدام به راه اندازی پایگاه کتابخانه دیجیتال با امكانات پژوهشی و قابلیت های متنوع تحقیقاتی در سال 1۳۸۷ بصورت اولین نسخه آزمایشی پایگاه را راه اندازی کرد و در سال 1۳۸۸ به صورت رسمی پایگاه کتابخانه دیجیتال افتتاح شد.
این پایگاه تاكنون، ۲۸۰۰۰ عنوان کتاب تخصصی بیش از ۴۷۰۰۰ جلد در زمینه علوم اسلامی، و در موضوعاتی همچون: « علوم قرآن و تفسیر، علوم حدیث، ادعیه و زیارات، نهج البلاغه، كلام و فلسفه، جغرافیا، تاریخ و سیره، فقه، اصول، اخلاق و عرفان، ادبیات و منطق، فرق و مذاهب اسلامی و… را ارایه نموده است.
معرفی پایگاه نورلایب
در طراحی این پایگاه، قابلیتهای مفید پژوهشی و منحصر به فرد موجود در نرمافزارهای مرکز، و نیز قابلیتهای فراوان مخصوص به شبكه كه حتی در نرمافزارها قابل دستیابی نبوده است، مانند پروژه های پژوهشی محققان، قفسه های کتابخانه شخصی کاربر، نمایه های موضوعات و… در نظر گرفته شده است.
کلیه کتاب های موجود به صورت متن تایپ شده و با درج فرمت های تخصصی در پایگاه قابل مشاهده است؛ و در کنار متن تایپی این کتاب ها نیز تمامی صفحات کتاب اسکن شده و محققان می توانند تصویر نسخه اصلی صفحه مورد نظر خود را مشاهده نمایند
وب سرویس بودن پایگاه كتابخانه دیجیتال این قابلیت را فراهم نموده است تا این پایگاه خدمات متقابلی را به سایر کتابخانه ها و یا نرم افزارهای دیگر بدهد که از این منظر پایگاه كتابخانه دیجیتال نور را در بین پایگاه های کتابخانه ای اسلامی را منحصر به فرد می کند.
چشمانداز پایگاه نورلایب
این پایگاه بر آن است تا كلیه متون و منابع معتبر علوم اسلامی را همراه با قابلیت های پژوهشی فراوان و ابزارهای تخصصی پیشرفته، در اختیار جامعه علمی و تحقیقاتی جهان قرار دهد، البته در مراحل بعدی حجم عظیمی از سایر منابع و متون در دیگر رشته های علوم انسانی نیز در مراحل بعدی به این مجموعه به تدریج افزوده خواهد شد.