توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی

موسوعة طبقات الفقهاء

موسوعه زندگینامه و اطلاعات فقیهان همه مذاهب اسلامی
تصویر محمدحسین تقدمی
محمدحسین تقدمی
محمدحسین تقدمی
موسوعة طبقات الفقهاء کتابی جامع به زبان عربی است که زندگینامه ۵۹۷۶ فقیه از مذاهب اسلامی را تا قرن چهاردهم هجری معرفی می‌کند. این اثر با ارائه شرح‌حال، فعالیت‌های علمی و حوادث تاریخی هر فقیه، تمایز میان اسامی مشترک و نگارشی ساده، اثری برجسته در مطالعات فقهی محسوب می‌شود. این کتاب به سرپرستی آیت‌الله جعفر سبحانی تألیف و در هفدهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیده شده است.
موسوعة طبقات الفقهاء

آنچه خواهید خواند...

/ 5. تعداد رای:

برای ثبت امتیاز، اولین نفر باشید.

موسوعة طبقات الفقهاء به‌زبان عربی، حاوی معرفی ۵۹۷۶ نفر از فقیهان مذاهب اسلامی تا پایان قرن چهاردهم هجری و این کتاب از آثار برگزیده در مراسم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران می‌باشد و تألیف مشترک، جعفر سبحانی (زاده ۱۳۰۸ش)، از مراجع تقلید شیعه، و جمعی از نویسندگان است.

جایگاه و اهمیت موسوعة طبقات الفقهاء

به‌گفته آیت الله جعفر سبحانی، بر خلاف دیگر آثار معرفی فقیهان و عالمان مسلمان که تنها به زندگی عالمان فرقه‌های خاصی پرداخته‌اند، این اثر شامل زندگینامه و اطلاعات فقیهان همه مذاهب اسلامی است و از لحاظ زمانى نیز دربردارنده فقیهان صدر اسلام تا قرن چهاردهم هجری قمری است. کتاب در چهارده جلد نوشته گردیده است و هر جلد اختصاص به فقیهان یک قرن دارد.

 

نویسندگان

موسوعة طبقات الفقهاء به‌قلم جمعى از نویسندگان گروه علمی مؤسسه امام صادق(ع) در قم نوشته گردیده عبارتند از: سید محمدحسین مدرسى یزدى، سید محمدکاظم مدرسى یزدى، سید محمدکاظم حکیم‏‌زاده، حیدر محمد بغدادى، سید احمد فاضلى بیارجمندی، یحیى صادقى، قاسم شیرزاده، و محمد الشویلى مقدمه مفصل این کتاب به قلم جعفر سبحانی نوشته شده و او همچنین اشراف بر تألیف کتاب را بر عهده داشته است.

 

ویژگی‌های موسوعة طبقات الفقهاء

برخی از ویژگی‌های کتاب عبارتند از:

  1. فقیهان تمامى مذاهب اسلامى حتى فقیهانِ مذاهبى که مذهب آنان پس از مدتى از بین رفته‏ است.‌
  2. میان اسامى و القاب مشترک فقیهان فرق گذاشته‌اند و با ذکر دلیل به تعدادی از اشتباهات مؤلفان کتاب‌های تراجم و رجال اشاره گردیده است.
  3. به شرح‌حال فقیهان، شرح فعالیت‌های علمى آنان و نیز حوادث تاریخى عصر فقیه نیز بررسی گردیده است.
  4. ترتیب و چینش فقیهان در هر جلد بر اساس حروف «الفبا» است و در آخر هر جلد علاوه بر فهرست الفبایى، فهرست نام فقیهان با محوریت‏ سال وفات نیز تنظیم گردیده است.
  5. با بیانى ساده و به دور از زیاده‌نویسی نگارش گردیده است.
  6. ارائه شرح‌حال، فعالیت‌های علمی و نیز حوادث تاریخی عصر هر فقیه، تمییز میان اسامی و القاب مشترک در میان فقیهان، بیان ساده و دوری از زیاده‌نویسی

 

محتوا

موسوعة طبقات الفقهاء شامل دو جلد مقدمه و چهارده جلد است که در آن به شرح‌حال ۵۹۷۶ نفر از فقیهان اسلامی تا پایان قرن چهاردهم اقدام گردیده است. مقدمه ای توسط آیت الله جعفر سبحانی نوشته اند و مباحث مطرح‌ گردیده در آن عبارت است از:

 

الف) جلد اول مقدمه

جلد اول مقدمه دارای شش فصل است:

  1. فصل اول: منابع معتبر قانون‌گذاری اسلامی که در آن از جایگاه قرآن، سنت، اجماع، عقل، عرف و سیره بحث گردیده است.
  2. فصل دوم: منابع قانون‌گذاری نزد اهل‌سنت
  3. فصل سوم: تاثیر زمان و مکان در استنباط احکام شرعی
  4. فصل چهارم: میراث حدیثی شیعه و اهل‌سنت
  5. فصل پنجم: میراث فقهی نزد شیعه و اهل‌سنت
  6. فصل ششم: تاریخ اصول فقه در شیعه و در اهل‌سنت

ب)جلد دوم مقدمه

جلد دوم مقدمه که علاوه بر مقدمه شامل دوره‌های فقه نزد شیعه و نزد اهل‌سنت است.

در جلد اول، محتوای اصلی درباره فقیهان صحابه و تابعان است. از جلد دوم تا چهاردهم نیز در هر جلد، فقیهان یک قرن معرفی شده‌اند؛ یعنی از قرن دوم تا چهاردهم. نویسندگان کتاب با معرفی فقیهان اصحاب و تابعان آغاز کرده‌اند و امام علی(ع) نخستین کسی است که به شرح زندگانی‌ او پرداخته گردیده است. فخرالدین یمنی صنعانی (درگذشت: ۸۶۳ق)، فقیه زیدی مذهب، آخرین فرد معرفی‌شده در این موسوعه است.

 

سایت موسوعة طبقات الفقهاء

مطالب مرتبط با:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *