توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی

مأخذشناسی متون احادیث اهل سنت (قرن 1 تا 6 ه.ق)

تصویر امیرحسین روشنی
امیرحسین روشنی
امیرحسین روشنی

آنچه خواهید خواند...

/ 5. تعداد رای:

برای ثبت امتیاز، اولین نفر باشید.

مقدمه

در این پرونده، با هدف بررسی چند قرن از مأخذشناسی متون احادیث اهل سنت، از دو منبع معتبر و ارزشمند بهره گرفته‌ایم: کتاب «مهارت‌های تحقیق و مأخذشناسی علوم اسلامی» اثر دکتر حسین صابری و کتاب «اصول البحث» تألیف شیخ عبدالهادی فضلی. این پژوهش علاوه بر معرفی دقیق این کتب و نسخه‌های موجود، به چگونگی دسترسی به نسخ این آثار نیز می‌پردازد. هدف نهایی، ارائه راهنمایی جامع برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به حوزه تفسیر و علوم اسلامی است تا با شناخت دقیق منابع و روش‌های تحقیق، گامی مؤثر در جهت توسعه دانش و فهم عمیق‌تر متون دینی بردارند.

 

معرفی پژوهشگر

«شیخ عبدالهادی فضلی»

عبدالهادی فضلی (۱۳۱۴-۱۳۹۲ش) روحانی شیعه و از شخصیت‌های تأثیرگذار قرن چهاردهم هجری شمسی در منطقه شرقی عربستان است. او دارای تحصیلات جامع در علوم حوزوی و دانشگاهی بود. فضلی تألیفات فراوانی در زمینه‌های مختلف علوم اسلامی دارد. او از شخصیت سید محمدباقر صدر متأثر بود و از حامیان انقلاب اسلامی ایران به‌شمار می‌رفت. (مطالعه بیشتر در ویکی شیعه)

 

«دکتر حسین صابری»

استاد صابری

«دکتر حسین صابری» استاد یار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد است.وی نخست به تحصیلات حوزوی در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشغول می‌شود و پس از مقطع سطح، دروس خارج را در مدرسه آیت‌الله العظمی خویی می‌گذراند. وی دوره‌های کارشناسی تا دکترای خود را نیز در همان گروه و دانشگاهی طی می‌کند که امروز در آن مشغول به تدریس است. «بررسی وضعیت عقل در فرایند استنباط فقهی» موضوع رساله ی دکترای وی است که در سال ۱۳۸۰ به عنوان پژوهش برتر در حوزه دین شناخته شده است. او تاکنون ۲۲ کتاب تالیف و ترجمه کرده است. (مطالعه بیشتر در ویکی فقه)

 

معرفی کتب

المسند

ابن حنبل، احمد بن محمد (۱۶۴ – ۲۴۱) ق.)؛ المسند، تصحيح احمد محمد شاکر و حمزه احمد زین دار الحدیث ۱۴۱۶ ق

معرفی: مسند الإمام أحمد بن حنبل، موسوعه حديثى اهل سنت، مشتمل بر احاديث صحابه است. اين كتاب زير نظر عبدالله بن عبدالمحسن تركى، توسط شعيب أرنؤوط، عادل مرشد و گروهى از محققین، مورد تحقيق و تعليق قرار گرفته است. اين كتاب بزرگ‌ترين كتابى است كه از متقدمين و قبل از تدوين صحاح سته به‌جا مانده است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

سنن الدارمی

۲ دارمی، عبدالله بن عبد الرحمن (۱۸۱-۲۵۵) ق.)؛ سنن الدارمی، تحقیق فواز احمد زمرلی و خالد سبع علمی بیروت: دار الكتاب العربي، ۱۴۰۷ ق.

معرفی: مسند الدارمي المعروف ب‍: (سنن الدارمي)، اثر ابومحمد عبدالله بن عبدالرحمن بن فضل بن بهرام دارمى، با تحقيق حسين سليم اسد دارانى، از جمله كتب روايى اهل سنت است كه به زبان عربى و در قرن سوم هجرى نوشته شده است. اين اثر، به نام «المسند الجامع» نيز خوانده شده است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

الجامع الصحيح

بخاری، محمد بن اسماعیل (۱۹۴ – ۲۵۴ ق.): الجامع الصحيح صحيح البخاری، تحقیق مصطفى ديب البغا، بیروت: دار ابن كثير، ۱۴۰۷ ق . / ۱۹۸۷ م.

معرفی: اَلْجامعُ الْمُسْنَد الصّحیح الْمُخْتَصَر مِنْ اُمور رَسول اللّه(ص) وَ سُنَنه و اَیّامِه معروف به صحیح البخاری، تألیف محمد بن اسماعیل بخاری (۱۹۴-۲۵۶ق)، از معتبرترین کتاب‌های روایی اهل سنت و یکی از شش کتاب موسوم به صحاح سته است. صحیح بخاری در ۹۷ کتاب و ۳۴۵۰ باب تدوین شده و تعداد احادیث آن با احتساب احادیث تکراری به گفتهٔ ابن صلاح ۷۲۷۵ حدیث و با حذف مکرّرات، چهار هزار حدیث است. (معرفی بیشتر در ویکی شیعه)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

 

معرفی: الجامع الصحیح و هو سنن الترمذي، اثر ابوعیسى محمد بن عیسى بن سوره، با تحقیق احمد محمد شاکر، یکى از معروف‌ترین کتب روایى اهل سنت است که به زبان عربى نوشته شده است. نام این کتاب به‌صورت‌هاى مختلف نقل شده است، از جمله: «جامع الترمذی»، «السنن»، «جامع»، «صحیح الترمذی» و «الجامع الکبیر». (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب:  نورلایب

 

صحیح مسلم

مسلم بن حجاج (۲۰۴ – ۲۶۱ ق.) صحیح مسلم تحقیق محمد فؤاد عبدالباقی قاهره دار الكتب العربيه ۱۳۷۵ ق./ ۱۹۵۶ م.

معرفی: الجامع الصحیح مشهور به صحیح مسلم نوشته مسلم بن حجاج نیشابوری مهمترین کتاب حدیثی اهل‌سنت پس از صحیح بخاری. این کتاب ۷۲۷۵ حدیث نبوی را در بر دارد که بدون احادیث تکراری، روایات آن حدود ۴۰۰۰ خواهد بود. به ادعای مسلم همه روایات آن معتبر و صحیح‌اند؛ اما از سوی برخی علمای اهل‌سنت مانند نووی، حاکم نیشابوری و ابن حجر عسقلانی در صحت برخی از احادیث آن تردید شده است. از این کتاب به دلیل ایرادات سندی(تعلیق) و متنی(اندراج) و همچنین نقل از راویان ضعیف انتقاد شده است. از نظر شیعیان در صحیح مسلم احادیث ضعیف و جعلی وجود دارد. (معرفی بیشتر در ویکی شیعه)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

سنن النسائى الكبرى

نسائی، احمد بن علی (۲۱۵-۳۰۳ ق) سنن النسائى الكبرى السنن الكبرى تحقيق عبد الغفار سلیمان بنداری و سید کسروی حسن بیروت: دار الكتب العلميه ۱۴۱۱ ق./ ۱۹۹۱ م.

معرفی: السنن الکبرى، اثر احمد بن على نسائى (215ق-303ق)، کتابى حدیثى به زبان عربى است که توسط حسن سید کسروى و عبدالغفار سلیمان بندارى، مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

المعجم الكبير

طبرانی سلیمان بن احمد (۲۶۰ – ۳۶۰ ق.) المعجم الكبير، تحقيق حمدى بن عبدالمجید سلفی موصل: مكتبة الزهراء، ۱۴۰۴ ق. / ۱۹۳۸ م.

معرفی: المعجم الكبير، تألیف سلیمان بن احمد طبرانی (متوفی 360ق) و مفصل‌ترین اثر اوست. در این اثر شرح‌حال و احادیث صحابه گردآوری شده است. حمدی عبدالمجید سلفی و برخی از پژوهشگران دیگر، تحقیق و استخراج احادیث را به عهده داشته است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

المعجم الصغير

همو المعجم الصغير، تحقيق محمد شکور محمود حاج امریر، بیروت المكتب الاسلامی، عمان دار عمار، ۱۴۰۵ ق./ ۱۹۸۵ م.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

المعجم الأوسط

همو : المعجم الأوسط، تحقيق طارق بن عوض الله بن محمد و عبدالمحسن بن ابراهیم حسینی قاهره دار الحرمین، ۱۴۱۵ ق.

معرفی: المعجم الأوسط، تألیف یکی از بزرگ‌ترین محدثان اهل سنت در قرن چهارم، به نام سلیمان بن احمد طبرانی (متوفی 360ق)، در موضوع حدیث است. نویسنده در این کتاب احادیث غریب را از شیوخ خود گردآوری نموده است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

الفردوس بمأثور الخطاب

دیلمی، شيروية بن شهردار )۵۰۹ ق.): الفردوس بمأثور الخطاب تحقیق سعید بن بسیونی زغلول، بيروت: دار الكتب العلميه، ۱۴۰۶ ق. / ۱۹۸۶ م.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

________________________________________________________

برای مطالعات بیشتر مباحث مشابه میتوانید به راهیاب‌های پژوهشی در سایت توسعه و توانمدسازی علوم اسلامی مراجعه کنید.

برای دسترسی به کتاب استاد عبدالهادی فضلی میتوانید به کتاب «اصول البحث» در سایت مدرسه فقاهت مراجعه نمایید.

و همچنین جهت دسترسی به مباحث علوم اسلامی می‌توانید به پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *