توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی

مأخذشناسی علم‌الحدیث اهل سنت (قرن 10 تا 15 ه.ق)

تصویر امیرحسین روشنی
امیرحسین روشنی
امیرحسین روشنی
این پرونده با بررسی مأخذشناسی علم‌الحدیث اهل سنت (قرن 10 تا 15 ه.ق) و استفاده از منابع معتبر، به معرفی کتب علوم حدیث مهمی مانند: الايضاح في علوم الحديث والاصطلاح، منظومة البيقوني و... پرداخته و دسترسی به نسخ را تسهیل می‌کند.

آنچه خواهید خواند...

/ 5. تعداد رای:

برای ثبت امتیاز، اولین نفر باشید.

مقدمه

در این پرونده، با هدف بررسی چند قرن از مأخذشناسی علم‌الحدیث اهل سنت، از دو منبع معتبر و ارزشمند بهره گرفته‌ایم: کتاب «مهارت‌های تحقیق و مأخذشناسی علوم اسلامی» اثر دکتر حسین صابری و کتاب «اصول البحث» تألیف شیخ عبدالهادی فضلی. این پژوهش علاوه بر معرفی دقیق این کتب و نسخه‌های موجود، به چگونگی دسترسی به نسخ این آثار نیز می‌پردازد. هدف نهایی، ارائه راهنمایی جامع برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به حوزه علوم حدیث و علوم اسلامی است تا با شناخت دقیق منابع و روش‌های تحقیق، گامی مؤثر در جهت توسعه دانش و فهم عمیق‌تر متون دینی بردارند.

 

معرفی پژوهشگر

«شیخ عبدالهادی فضلی»

شیخ فضلی

عبدالهادی فضلی (۱۳۱۴-۱۳۹۲ش) روحانی شیعه و از شخصیت‌های تأثیرگذار قرن چهاردهم هجری شمسی در منطقه شرقی عربستان است. او دارای تحصیلات جامع در علوم حوزوی و دانشگاهی بود. فضلی تألیفات فراوانی در زمینه‌های مختلف علوم اسلامی دارد. او از شخصیت سید محمدباقر صدر متأثر بود و از حامیان انقلاب اسلامی ایران به‌شمار می‌رفت. (مطالعه بیشتر در ویکی شیعه)

 

«دکتر حسین صابری»

صابری

«دکتر حسین صابری» استاد یار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد است.وی نخست به تحصیلات حوزوی در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشغول می‌شود و پس از مقطع سطح، دروس خارج را در مدرسه آیت‌الله العظمی خویی می‌گذراند. وی دوره‌های کارشناسی تا دکترای خود را نیز در همان گروه و دانشگاهی طی می‌کند که امروز در آن مشغول به تدریس است. «بررسی وضعیت عقل در فرایند استنباط فقهی» موضوع رساله ی دکترای وی است که در سال ۱۳۸۰ به عنوان پژوهش برتر در حوزه دین شناخته شده است. او تاکنون ۲۲ کتاب تالیف و ترجمه کرده است. (مطالعه بیشتر در ویکی فقه)

 

معرفی کتب

الفية السيوطي في علم الحديث

نسخه: سیوطی، عبدالرحمن بن ابی بکر (۸۴۹-۹۱۱ ق.): الفية السيوطي في علم الحديث، تصحیح و شرح احمد محمد شاکر، بیروت: دار المعرفه

معرفی: ألفية السيوطي في علم الحديث، نوشته جلال‌الدین عبدالرحمن بن ابی‌بکر سیوطی شافعی (849-911ق) است. او در این اثر، اصول و قاعده‌های علم حدیث را گرد آورده و به نظم کشیده است. این قاعده‌ها میزانی برای ارزیابی درستی و کژی روایاتند. احمد محمد شاکر، پژوهش کتاب را انجام داده است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

منظومة البيقوني

نسخه: بیقونی، عمر بن محمد ) – ۱۰۸۰ ق.): منظومة البيقوني البيقونية مصر، ۱۲۷۳ ق.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

ثمرات النظر في علم الأثر

نسخه: امیر محمد بن اسماعیل (۱۰۹۹-۱۱۸۲ ق.) ثمرات النظر في علم الأثر تحقيق رائد بن صبری بن ابی علفه ریاض: دار العاصمه ۱۴۱۷ ق./ ۱۹۹۶ م.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

بلغة الأريب في مصطلح آثار الحبيب

نسخه: مرتضی زبیدی، محمد بن محمد (۱۱۴۵ ۱۲۰۵ ق.) بلغة الأريب في مصطلح آثار الحبيب تحقيق عبد الفتاح ابوغده حلب مكتب المطبوعات الاسلاميه ۱۴۰۸ ق.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت

 

قواعد التحديث من فنون مصطلح الحديث

نسخه: قاسمی، جمال الدین (۱۸۶۶ – ۱۹۱۴م.) ؛ قواعد التحديث من فنون مصطلح الحديث، بيروت: دار الكتب العلمية، ۱۳۹۹ ق./ ۱۹۷۹ م.

معرفی: قواعد التحديث من فنون مصطلح الحديث، اثر محمد جمال‌الدین قاسمی دمشقی، کتابی است در موضوع علم حدیث در شاخه درایه که توسط محمد بهجت بیجار مورد تحقیق قرار گرفته و منتشر شده است. محمد رشید رضا در ابتدای این اثر تقدیمیه‌ای ارائه کرده است. (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

علوم الحدیث و مصطلحه

نسخه: صالح، صبحی (۱۹۲۶ – ۱۹۸۶م.) علوم الحدیث و مصطلحه، عرض و دراسة دمشق: مطبعة جامعه دمشق، ۱۳۷۹ ق./ ۱۹۵۹ م.

معرفی: علوم الحديث و مصطلحه، اثر دكتر صبحى صالح (بيروت 1344 – 1406ق) است. نویسنده در اين اثر، به بررسى تاريخ تدوين حديث پرداخته و بعد از آن، انواع تحمل حديث، علوم گوناگون حديث (جرح و تعديل، رجال، مختلف الحديث، علل الحديث، غريب الحديث، ناسخ و منسوخ احاديث) اقسام حديث (صحيح، حسن و ضعيف)، اصطلاحات مشترك بين صحيح و حسن و ضعيف، احاديث ساختگى و عوامل آن و كتاب‌هاى حديث را به‌صورت مستند و علمى شناسانده است.  (معرفی بیشتر در ویکی نور)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

علوم الحديث

نسخه: زیدان، عبدالکریم؛ علوم الحديث، بغداد: مطبعة عصام ۱۴۱۰ ق. / ۱۹۹۰ م.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: نورلایب

 

الايضاح في علوم الحديث والاصطلاح

نسخه: خن، مصطفی سعید و بديع السيد اللحام؛ الايضاح في علوم الحديث والاصطلاح، بیروت: دار الكلم الطيب، ۲۰۰۰ م.

معرفی: (معرفی بیشتر در ویکی)

دسترسی به کتاب: در کتابخانه مدرسه فقاهت / نورلایب

 

________________________________________________________

برای مطالعات بیشتر مباحث مشابه میتوانید به راهیاب‌های پژوهشی در سایت توسعه و توانمدسازی علوم اسلامی مراجعه کنید.

برای دسترسی به کتاب استاد عبدالهادی فضلی میتوانید به کتاب «اصول البحث» در سایت مدرسه فقاهت مراجعه نمایید.

و همچنین جهت دسترسی به مباحث علوم اسلامی می‌توانید به پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *